غول هاي آهكي
غول هاي آهكي
غول هاي آهكي
نويسنده: افشين يوسفي
راهنماي گردش در غار چال كُهَك در استان مركزي
غار كُهَك نامش را از روستاي هم جوارش «كوهك» گرفته كه در 72 كيلومتري جنوب قم و در جاده شهرستان دليجان از توابع استان مركزي قرار گرفته است. اين غار براي اولين بار در دهه اول 40 و با شكل گيري گروه هاي كوهنوردي و آشنايي كوهنوردان با محيط هاي طبيعي غار، شناسايي و بازديد شد. با آنكه از سال ها قبل هم غار كهك بين شكارچيان و روستاييان منطقه شناخته شده بود اما با اكتشاف گروه هاي كوهنوردي بود كه بين طبيعت گردان شهرت يافت و به عنوان غاري كه بين غارهاي ايران داراي عظيم ترين و بزرگ ترين ستون هاي آهكي بود، به ثبت رسيد.
نکته
كهك خنك است
چطور برسيم؟
تا كوه كوچك
از تهران تا كهك و غار تقريباً 200 كيلومتر راه داريد. بايد به سه راه «سلفچگان» رفته و سپس به سمت «دليجان» برويد. قبل از رسيدن به دليجان، 2 مسير براي رسيدن به غار وجو دارد:
مسير اول: به مسيري برويد كه از شهر «حصارسرخ» و «نيزار» در سمت راست جدا شده و به روستاي «حسين آباد» مي رود و بعد از آن، به سمت روستاهاي «حسن آباد» و «راوه» و روستاي كهك برويد. بعد از روستا، راهي خاكي و ماشين رو ادامه دارد كه شما را مستقيم به سمت غار مي برد.
مسير دوم: مسير ديگر به جاده دليجان و جلوتر، نزديك شهر «دودهك» است. از آنجا نيز مسير جداشده و مستقيم به سمت روستاي كهك مي رود كه حدود 20 كيلومتر است و از جاده قبلي، فرعي كوتاه تري دارد.
چطور بگرديم؟
قدم به قدم در غار
ابعاد دهانه غار حدود يك متر مربع در كف زمين قرار دارد؛ پس اگر از مسير پاكوب جدا شويد، غيرممكن است آن را پيدا كنيد.
ورودي غار با يك چاه 8 متري شروع مي شود. از اين جاي كار بايد لوازم فني و طناب داشته باشيد. چاه ورودي اين قابليت را دارد كه بتوان دست به سنگ هم وارد آن شد، اما به دليل تاريك بودن زير پا و لغزنده بودن سنگ هاي غار به هيچ عنوان اين كار توصيه نمي شود. حتماً همراه خود يك طناب كوهنوردي 10 متري و چند عدد كارابين (قلاب مخصوص كوهنوردي) و تسمه سنگ نوردي داشته باشيد و از دست زدن به كارهاي خطرناك خودداري كنيد.
بعد از ورود به غار كه از سقف تالار ورودي است، با اولين ستون هاي عظيمي روبه رو مي شويد كه در ابتداي ورود مثل نگهباناني ايستاده به شما خوشامدگويي مي كنند.
بعد از عبور از قسمت اول از لابه لاي ستون هاي ورودي كه متاسفانه با كم خردي بعضي كوهنوردان و گردشگران آسيب هاي بسياري ديده اند، وارد تالارهاي بعدي مي شويد. از اينجاي مسير به بعد، كف غار پوشيده از سنگ هاي بزرگ است كه راه رفتن از روي آنها بسيار خطرناك و دقت زيادي نياز دارد.
در ادامه مسير و بعد از گذشتن از تالار اول كه به سمت پايين در حركت هستيد كه ستون هاي بزرگ تري را در روبه روي خود خواهيد ديد اما هنوز به ستون هاي معروف غار نرسيده ايد. كمي جلوتر و در انتهاي تالار دوم و در ميان سوسوي نور ضعيف چراغ قوه ها، يكي از عظيم ترين و بزرگ ترين ستون هاي آهكي غارهاي ايران قرار دارد كه ارتفاعي حدود 12 متر دارد.
در پشت اين ستون عظيم، تالار سوم قرار دارد كه با شيبي دوباره به سمت پايين مي رود و بعد از چند پيچ و خم، غار به انتهاي خود نزديك مي شود.
نکات طلايي
يادگاري ممنوع!
از دست زدن، كندن و يادگاري نوشتن روي تزئينات آهكي خودداري كنيد.
حتماً يك دست لباس گرم مثل سوئي شرت و كاپشن ضد آب به داخل غار ببريد.
به هيچ وجه خوراكي زياد به داخل غار نبريد، چون ماندن هر گونه مواد خارجي در غار باعث ايجاد كپك هاي بخصوصي مي شود.
داخل هيچ غاري آنتن نمي دهد، پس مي توانيد براي چند ساعت تلفن همراه خود را خاموش كنيد.
فقط در طول مسير و محل هايي كه مشخص شده حركت كنيد و به دليل خطرات احتمالي وارد مسيرهاي فرعي و پرتگاهي نشويد.
منبع: نشريه سرزمين من شماره 31
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}